Безлихвен кредит до заплата

Безлихвен кредит до заплата е вид заем, при който, както името подсказва, няма лихва. Важно е да знаете, че това не означава непременно, че заемът е безплатен. Има три основни начина, по които се предлагат безлихвени заеми, но все пак ви карат да плащате по един или друг начин.

Първо, заемите с отложена лихва са често срещани и ще начисляват лихва само, ако не изплатите целия заем изцяло до края на промоционалния период. Ако не изплатите заема изцяло преди изтичането на този срок, обикновено дължите лихвени плащания със задна дата.

Второ, безлихвената част може да се прилага само за определен период от време, а не за целия заем. Това е по-често при кредитни карти с 0% годишен процент (ГПР), които обикновено предлагат безлихво финансиране за година или две, преди да преминат към начисляване на лихва.

И накрая, безлихвените заеми все още могат да начисляват други такси, като такси за издаване, такси за кандидатстване или такси за предсрочно плащане. Кредиторите могат да приспадат тези такси от сумата на заема ви, което означава, че ще трябва да вземете по-голяма сума, за да компенсирате. Тези тактики не винаги се обясняват предварително, но те трябва да бъдат изброени с дребния шрифт на всички документи, които подписвате.

Безлихвените заеми съществуват, но те са по-често срещани за стоки и услуги с високи цени, включително:

Скъпи потребителски продукти: често можете да намерите заеми с 0% лихва или кредитни карти в магазини, които продават скъпи продукти, като електроника, бижута или мебели. Повечето от тях са оферти с отложени лихви, които не са истински безлихвени заеми, освен ако не ги изплатите преди края на промоционалния период.
Автомобили: автокъщите понякога предлагат безлихвени заеми през летните месеци, за да освободят място в парцела за входящи модели или да разчистят по-бавно продаващите се автомобили.
Медицински или стоматологични процедури: лекарите и зъболекарите обикновено предлагат заеми с 0% лихва. Тези медицински заеми обикновено са по-чести за избираеми процедури, които не са покрити от застраховка, като пластична хирургия.

Едно нещо, което определено трябва да имате предвид, когато разглеждате безлихвените заеми, е дребният шрифт. Както споменахме по-горе, рядко се случва безлихвените заеми да са наистина безплатни. Обикновено ще трябва да изпълните определени условия, за да получите лихвата от 0%, или тя може да продължи само за определен период от време. Може да има и други начини заемодателят да начислява такси – което технически не е лихва – така че може да бъде дори по-скъпо от обикновения заем.

Плюсове на безлихвените заеми
Потенциал за спестяване на пари: изплатен правилно, безлихвен заем може да ви спести много пари.
Може да ви позволи да си позволите нещата по-рано: може да отнеме много време, докато спестявате за скъпи покупки. Безлихвените заеми ви позволяват да се възползвате от процедурата, когато е най-важна за вас.

Минуси на безлихвените заеми
Може да се нуждаете от добър кредитен рейтинг: обикновено ще имате нужда от добър кредит (поне 670), за да получите заем от 0%.
Ограничени до конкретни продукти: компаниите често използват безлихвени заеми като начин да продават скъпи продукти на хора, които иначе не биха могли да си ги позволят. Малко вероятно е да успеете да намерите безлихвен заем, за да платите, например, хранителни стоки или книги.
Може да не е толкова безплатно, колкото изглежда: рекламодателите често използват крещяща реклама, за да ви накарат да мислите, че заемът е безплатен. Но често ще намерите други такси в дребния шрифт, което означава, че ще трябва да платите по един или друг начин.
Може да се наложи да изпълните текущите изисквания: често, ако не изплатите безлихвения заем до определена дата или ако направите забавено плащане, ще ви бъде начислена лихва.

Scroll to Top